פשיעה כלכלית

פשיעה כלכלית מאגדת בתוכה מגוון רחב של עבירות פיננסיות המבוצעות בכספים וברכוש – תכליתן להטיב עם מבצע העבירה ו/או לפגוע בגורמים אחרים כתוצאה ממנה.

פשיעה זו מיוחסת למסגרות עסקיות או פרטיות בעלות אופי אינטרסנטי מתחומי ההונאה, הלבנת הון, עבירות מס, עבירות על שוק ההון ועוד.

לא אחת מתרחשות עבירות אלה גם על ידי אנשים נורמטיביים ואף כאלו שאינם מבינים לעומק את חומרת מעשיהם.

 

אילו עבירות מהוות פשיעה כלכלית?

החוק הפלילי בישראל מתייחס למגוון עבירות שתוצאתן היא רווח כספי או רכושי:

  • עבירות שוחד
  • עבירות זיוף ומרמה
  • עבירות מס
  • הנפקת חשבוניות פיקטיביות
  • מעילה בכספים
  • עבירות גניבה
  • עבירות הלבנת הון
  • מימון טרור
  • הרצת מניות
  • עבירות בניירות ערך
  • עבירות במט"ח
  • שימוש כוזב במסמכי תאגיד

 

פשיעה כלכלית בישראל – דפוסים ומאפיינים

תחום העבירות הכלכליות עוסק בהפרת היתרים והגבלים פיננסיים שקבועים בחוק.

במילים אחרות, אלו הן עבירות צווארון לבן בהן מבצעי העבירה משתמשים באמצעים בלתי חוקיים על מנת לגרוף לכיסם סכומים גבוהים או כדי להתחמק מתשלום מיסים.

בתוך מנעד העבירות הרחב, יש גם עבירות שתכליתן להלבין כספים מפעולה בלתי חוקית קודמת, מה שדוחף את הרשויות למאבק קשה בחשיפת הון שחור ולהתחקות בדיעבד אחרי פעולות הלבנה שמאחוריהן עבירה כספית או רכושית נוספת.

באופן גס, ניתן לסווג את הפשיעה הכלכלית לשני תחומים מרכזיים:

  1. תחום העבירות המס – עבירות מס המהוות עבירות מקור ובתוכן עבירות במע"מ, במס הכנסה, במיסוי מקרקעין או מכס.
  2. תחום הלבנות ההון – טשטוש והסוואת כספים שמקורם בפעילות בלתי חוקית, על מנת שייראו כלגיטימיים.

 

כיצד מתרחשת האכיפה?

זינוק מעורר דאגה חל בחמש השנים האחרונות בפעילויות חריגות כמו הלבנת הון, זיוף, מרמה, הונאה ועוד.

מקורו של הזינוק במערכת האכיפה מיוחס לתקופת הקורונה, שאפשרה למבצעי עבירות כלכליות לנצל את המאפיינים המיוחדים של אותה שנה כדי לבצע פעילויות אסורות.

אך הקורונה איננה תקופה נקודתית: תמורות גלובליות ועלייה באפשרויות הטכנולוגיות מאפשרות לרבים למצוא דרכים מקוריות לבצע עבירות כספיות.

אחת הזירות השכיחות והמאתגרות היא הזירה המקוונת, דרכה יכולים אזרחים להשקיע במטבעות וירטואליים, לזייף דוחות ומסמכים וכמובן לנצל את המעבר מבנקאות מסורתית לדיגיטלית כדי לבצע הלוואות מקוונות וליצור נכסים וירטואליים מבלי לדווח עליהם כחוק.

 

עבירת פשיעה כלכלית

 

מהו העונש על עבירה מתחום הפשיעה הכלכלית?

עונשי מאסר וקנסות כספיים גבוהים

פשיעה כלכלית סופה בניהול הליך פלילי קשה ונוקב כלפי המבצעים, בהתאם לסוג העבירה, חומרתה והיקף הנזקים ממנה.

בית המשפט אמון על בדיקה יסודית של נסיבות המקרה והראיות ופסיקתו תשקף את חומרת המעשה והשלכותיו, לרוב בדרך של מאסר ממושך וקנס כספי גבוה ביותר.

על מנת להמחיש את הדין בעת הרשעה בעבירה כלכלית, נציין שעבירה על חוק איסור הלבנת הון נושאת בעשר שנות מאסר או קנס פי 20 מהאמור בסעיף 61(א)(ד) לחוק העונשין.

דוגמה נוספת היא של אדם שביצע פעולה ברכוש אסור וביודעין וצפוי ל-7 שנות מאסר או קנס פי 10 מהאמור באותו סעיף.

 

חילוט רכוש והקפאת נכסים

ניהול הליך פלילי, עוד משלב החשד, עשוי לקבוע גם חילוט של כספים ורכוש מצד רשויות האכיפה. בסמכותן לתפוס מיטלטלין, כספים, מקרקעין וזכויות, לרבות רכוש המהווה תמורה ורכוש שצמח או הגיע מרווחים של רכוש אסור.

היחידה הכלכלית החוקרת מוסמכת לתפוס ולחלט גם את רכושם של צדדים שלישיים.

כאן המקום לציין כי פשיעה כלכלית איננה, על פי רוב, "מופע של אדם אחד".

בדרך כלל מעורבים בה גם בעלי עניין נוספים שקשורים לחשודים הצפויים גם כן לענישה כבדה ולסנקציות משמעותיות.

 

כיצד להתמודד עם חשד בביצוע עבירה כלכלית?

כאשר ישנו חשד לביצוע פשיעה כלכלית, היחידה החוקרת הרלוונטית תפתח בחקירה סמויה שעשויה להפוך עם הזמן לגלויה, באופן של זימון למשרדי היחידה לצורך חקירה באזהרה, מעצרים, חיפוש, תפיסת מסמכים וחומר מחשובי ועוד.

מצב זה מצריך מעורבות מאת עורך דין צווארון לבן מומחה ועתיר ניסיון במישור המשפטי המיוחד, כדי להתמודד כראוי עם החשדות ולבלום אישומים חמורים.

בחלק מהתיקים, ישנה האפשרות לחתור להסדר טיעון בתמורה להודאה באשמה.

לעתים יוכל עורך הדין להימנע מהגשת כתב אישום באמצעות הליך כופר.

במקרים אחרים, ניהול מקצועי של החקירה או השימוע לנאשם יביאו לסגירת התיק והותרתו מאחוריכם.

משרד עורכי הדין אייזנברג שנער ושות' המתמחה בכל קשת העבירות הכלכליות והצווארון הלבן, נמנה עם צמרת המשרדים המובילים בישראל בייצוג חשודים ונאשמים בביצוע פשיעה כלכלית.

אם זומנתם לחקירה או שהוגש נגדכם כתב אישום, אם יצרתם מצב שטרם נחשף וברצונכם להתייעץ, פנו אלינו על מנת שנביא אתכם במהירות לחוף מבטחים.

 

שאלות ותשובות

מה נחשב פשיעה כלכלית?

כל עבירה שיש בה אלמנט כספי כמו עבירות מס, הלבנת הון, זיוף, הונאה, מעילה ועוד, תיחשב כפשע כלכלי.

בנוסף, עבירות שמבוצעות במטרה להגדיל את שורת הרווח האישית או לפגוע בכיסו של אדם אחר מהוות גם הן פשיעה שכזו, כמו למשל עבירות מחשוב וסייבר, עריכת מניפולציה על המסחר התקין בשוק ההון ועוד.

 

זומנתי לחקירה במשרדי רשות המיסים/ לה"ב 433/ יאל"כ. מה עליי לעשות?

זימון לחקירה פירושו הזדמנות טובה להתכונן מראש ולכן מומלץ בחום לקיים פגישת הכנה עם עורך דין שמומחה בעבירות כלכליות, על מנת להגן על זכויותיכם בחדר החקירות, להבין את שצפוי לכם לאור מה שידוע לכם על פשע כלכלי מסוים ולדעת מה לומר לחוקרים וממה להימנע.

אולי יעניין אותך?

מקצועיות

 לצוות המשרד ידע נרחב במשפט פלילי-כלכלי, וכן ידע חשבונאי המעניק לו יתרון בניהול תיקי פשיעה כלכלית ועבירות פיסקליות. ההליך הפלילי וההליך האזרחי-מנהלי, הינם הליכים מקבילים, המהווים חלק ממדיניות "אכיפה כלכלית משולבת" של הרשויות. מדיניות זו פועלת כנגד החשוד  במישור  הפלילי, תוך שימוש באמצעי תפיסה וחילוט מכוח חוק איסור הלבנת הון, כמו גם במישור האזרחי, באמצעות שומת מס ערך מוסף, שומת מס הכנסה, שימוש בהליכי סעיף 194 לפקודת מס הכנסה, המקנה לפקיד השומה סמכות נרחבת לתפיסת רכוש, והכל, במטרה להפעיל לחץ מירבי על החשוד.

יתרונו של המשרד בא לידי ביטוי ביתר שאת מול מדיניות האכיפה המשולבת. כאשר הנסיבות מתאימות, ניתן להגיע להסדר עם כלל הרשויות במקביל, ולא להשאיר את הלקוח חשוף לשומות מס מופרכות, אשר במקרים רבים תוצאותיהן, עבור הלקוח, קשות אף מן ההליך הפלילי עצמו.

עמידה בלתי מתפשרת על זכויות הלקוח

המשרד חרט על דגלו עמידה בלתי מתפשרת על זכויות הלקוח, הן כחשוד, החל משלב המעצר והחיפוש הראשוני, הנערכים בדרך כלל בשעות הבוקר המוקדמות, ובמהלך כל החקירה. במקביל, מגבש צוות המשרד אסטרטגיה וקו הגנה צופה פני עתיד, יחד עם הקפדה יתרה על פרטיות הלקוח, באמצעות צווי איסור פרסום וניהול המשבר מול אמצעי התקשורת.

לרבים מלקוחות המשרד יהיה זה המפגש הראשון עם עוצמתן של רשויות האכיפה השונות, ומעבר למענה המשפטי, הם זקוקים לאוזן קשבת ובעיקר לוודאות. הליווי הצמוד, בעיקר בשלבים הראשונים, נועד בראש ובראשונה  לספק הגנה משפטית מצטיינת , אולם חשובה לא פחות מכך היא העמידה האיתנה לצידו של הלקוח, והענקת תמיכה ומעטפת צמודה, בכל מקום ובכל זמן. איכותם על עורכי הדין באייזנברג שנער ושות', המתבטאת  בין היתר, בהקפדה על הכנה מדוקדקת של הלקוחות לפני כל חקירה,  עד אשר מתברר לא פעם כי החקירה עצמה דומה מאוד לסימולציות שנערכו קודם לכן במשרד. פרקטיקה משפטית ומקצועית זו הנהוגה באייזנברג שנער ושות', היא זו שגם מפחיתה משמעותית את תחושת אי הוודאות אצל הלקוחות ומקלה עליהם את ההתמודדות עם המצב שאליו נקלעו.

לצד ההגנה המשפטית - סיוע בניהול המשבר

מטבע הדברים, החברות והתאגידים, אשר מנהליהן ובעליהן הם למעשה לקוחות המשרד, נמצאים אף הם תחת מגבלות. פעמים רבות החקירה הפלילית כנגד חשוד תסתיים ללא הגשת כתב אישום, אולם החברה שבבעלותו תתקשה לצלוח את המשבר התזרימי כתוצאה מתפיסות הרכוש הדרקוניות, חסימת חשבונות הבנק של החברה, הקפאת תקבולים אצל לקוחותיה, תפיסה וחילוט של כלי רכב. ולכך נוספת  גם מהלומה לתדמיתה של החברה.

משרד אייזנברג שנער ושות רואה בנדבך זה כמהותי בניהול המשבר, כאשר מטרתו  היא  לשמור על החברה ולהשיב את פעילותה לסדרה במהירות האפשרית – שחרור רכוש תפוס, שחרור חשבונות בנק ותקבולים מעוקלים, תקשורת רצופה עם לקוחות החברה החשודה, אשר מעדיפים לעיתים להתקשר עם ספק אחר. היעד הוא לייצב את  החברה, עד לחזרתה לפעילות רגילה, ככל שניתן.