חוק איסור הלבנת הון מבקש לאיין תופעות של הלבנת כספים שמקורם בפעילות בלתי חוקית, מה שמביא להטלת אחת הסנקציות המשמעותיות ביותר כלפי חשודים ונאשמים בעבירות הצווארון הלבן – חילוט כספים.
מטרתו המרכזית של החילוט, מעבר לתפיסת הכספים עצמם כראיה, הוא לבלום מכאן והלאה את הגישה לבעליהם, כדי שאלו ללא יוכלו להסוות או להבריח אותם עד לסיום ההליכים בעניינם.
מהו חילוט כספים?
החוק קובע כי כל חשד או אשמה במעשה פלילי, מאפשרים לרשות החוקרת או האוכפת את המקרה לחלט כספים או רכוש בשווי הסכום שבו בוצעה העבירה, לחילופין בשווי הסכום שאפשר או שימש או יועד לביצוע עבירה.
זאת לרבות כל סכום כספי שהושג במישרין או בעקיפין כגמול על ביצוע העבירה או כתוצאה ממנה.
חילוט כספים מתרחש במגוון רחב של עבירות כלכליות: גניבה, מעילה, הימורים, עבירות מס, עבירות הלבנה, מרמה, שוחד ועוד.
המשותף לכל אלו הוא פשיעה כלכלית שהכסף עומד במרכזה.
לפיכך, תוצאת החילוט היא הפקעת כל הזכויות של בעלי הכספים לטובת המדינה וזאת עד לפסק דין שיקבע האם ולאן יש להשיבם.
בצד תפיסת הכספים והחרמתם, האמצעים למניעת הלבנת הון כוללים גם חילוט רכוש שהצטבר מפעילויות בלתי חוקיות לרבות חפצים, נכסי מיטלטלין ונכסי מקרקעין.
זאת ועוד: כאשר אין ברשותו של החשוד או הנאשם סכום כספי נדרש למימוש מלא של צו החילוט שהוצא כלפיו, רשאי בית המשפט לחלט כספים ששייכים לאדם קרוב אחר – למשל ילד/ה להם העביר מתנה ללא תמורה או שותף עסקי בעל דבר מה שאותו אדם מימן את רכישתו.
ככל שהכספים שייכים לאדם שרומה (למשל, נכפו עליו "דמי שתיקה" שקיבל), בית המשפט יוכל לשקול חלופה המאפשרת לפצות את קורבנות המקרה.
אילו כספים מוסמכות הרשויות לחלט?
חילוט כספים מתרחש ככל שיש לרשות המוסמכת יסוד סביר להניח כי הכספים או הזכויות הכספיות התקבלו כתוצאה מעבירה או לחילופין משמשים כראיה משפטית.
החילוט יתרחש גם ככל שהתמורה (כספית או רכושית) ניתנה כשכר תמורת ביצוע העבירה או הועברה לצורך ביצועה העתידי.
החילוטים שצמחו משיטת האכיפה האמריקאית למאבק בהון השחור, הפכו בהדרגה ליעד ולמטרה בקרב גורמי האכיפה.
מחד, מדובר בפעולה שמבהירה היטב את הלוחמה חסרת הפשרות מול עבריינים כלכליים ומנגד, זהו תמריץ שכן לאחר החילוט יתכן שהרשות תקבל חלק מהכספים לכיסה.
כיצד להתמודד עם חילוט כספים?
רשויות האכיפה מבינות היטב שיש מי שיעדיפו לרצות עונשי מאסר ובלבד שכספם יישמר להם ולמשפחתם.
ולכן הוגדלו תקופות המאסר בעבירות כלכליות ובצידן חילוט כספי שמונע מהחשודים וגם המורשעים בסיום התהליך, ליהנות מפירות העבירה.
נוסף על אלו ממתין גם הקנס הכספי שמהווה רכיב ענישה בפני עצמו ושנועד לאותת לעבריינים חדשים שהפשע איננו משתלם.
ועם זאת, ישנו ויכוח בעולם הפלילי על ההיקף והמידתיות בחילוטים זמניים.
שהרי, פעולת החילוט היא פעולה שיש בה אלמנט של דורסנות וזאת בשלב שבו חלה על החשודים חזקת החפות.
הרי לא כל אדם שברשותו כספים שצמחו מעבירה משתייך לארגון פשיעה וברוב המקרים מדובר באנשים נורמטיביים שלא הבינו את משמעות מעשיהם, או שיוחסה להם האשמה כצד שני או שלישי לעבירה ומגלים בוקר בהיר אחד שנכסיהם הוקפאו.
הרשויות אכן דוגלות בתפיסה ראשונית של מה שצמח לכאורה מעבירה מסוימת והקפאתו.
ועם זאת, קיימת האפשרות להגיע להסכמה עם חשודים בחלק מהמקרים, על תפיסה של סכום מסוים ותמורתו שחרור של חשבונות מהם מתקיימת שגרת החיים הרגילה.
זוהי הנקודה בה חשוב מאוד לפעול באמצעות עו"ד צווארון לבן, שישמור על הזכויות ויגן על החשוד ככל שניתן בעת החילוט הזמני ובשעה שהוא עדיין הוא חף מפשע וזאת עד שיוכח אחרת.
חילוט כספים בלתי מוצהרים ברשות המיסים
חוק איסור הלבנת הון קובע כי בסמכותה של רשות המיסים להחרים, לתפוס ולחלט כספים, חשבונות בנק, פיקדונות, נדל"ן וכל רכוש אחר שמקורו בכספים לא מדווחים.
זאת כמובן, ככל שלרשות המס יש בסיס סביר להניח כי נכסים כלכליים אלו צמחו מביצוע עבירת מס, מע"מ או מיסוי מקרקעין.
במקרה שבו נתגלו לכאורה רווחים בלתי מדווחים, מאפשר החוק לחלט רכוש בשווי סכום העבירה וזאת גם מבלי שלרכוש המחולט עצמו יש קשר לביצוע העבירה.
כך למשל, אדם שנאשם שהיטה תוצאות של תחרות לטובת ארגון מסוים ורכש בכספי התמורה שקיבל מכונית חדשה שכבר אינה ברשותו, עשוי לגלות כי כספו מחולט בשווי הרכב וזאת גם כאשר הרכב כשלעצמו נקנה בדרך כשרה ולגיטימית.
שחרור כספים שחולטו
כל חילוט כספים הוא למעשה מצב זמני, אך זרועות האכיפה מחויבים לבחור באופציית החילוט שמעוררת פגיעה פחתה.
במילים אחרות, עליהן לחלט רק כספים או רכוש שהפגיעה שנובעת מעצם החרמתם תהיה פחותה ותאפשר לנאשם, החשוד או העצור לשמור על זכויותיו.
כאשר בית המשפט דן בשאלת שחרור הכספים התפוסים, גם הוא בודק האם ישנה חלופה אחרת בעלת פגיעה מופחתת.
בנוסף, תיבדק הכרחיות החילוט והאם היא אכן מגשימה את המטרה שלשמה הוא בוצע.
ככל שמתארכים ההליכים המשפטיים, יידרש בית המשפט לאזן בין האינטרסים של המאשימה במיצוי הדין לבין אלו שעומדים לנאשם ולהחליט האם להותיר את החילוט על כנו.
מלווים אתכם עד לתוצאה המשפטית הטובה ביותר
משרד עוה"ד אייזנברג-שנער ושות' נמנה עם המשרדים המנוסים והמובילים בישראל בתחומי הפשיעה הכלכלית, עבירות המס והצווארון הלבן.
אנו מעניקים ייעוץ, ייצוג ושירות משפטי בתהליכי חילוט כספים ככל שבוצעו כלפיכם או כלפי יקיריכם ומתחייבים להילחם עבורכם במסירות עד לסיום ההליכים על הצד הטוב ביותר.
לפגישת התייעצות ללא התחייבות, צרו עמנו קשר כבר עכשיו.
שאלות ותשובות
האם ניתן לחלט משהו אחר במקום את הכספים עצמם?
ככל שאין סכום כסף לתפיסה שמתאים לצו החילוט, רשאים גורמי האכיפה לחלט רכוש בשווי ערך זהה או לחילופין להשיג את האמצעים לחילוט דרך מקורבים, אם קיבלו אותם במתנה או שנרכשו עבורם.
האם אפשר לבטל את צו החילוט?
ככל שישנו מקום להצביע על חוסר מידתיות בהיקף החילוט או לחילופין על מקרה שבו עצם החילוט לא משרת את התכלית שלשמה בוצע, ניתן לטעון לכך בבית המשפט ולשכנע את השופט/ת בדין להורות על השבת התפוס או שחרור הנכסים מהקפאה. ניתן לעשות זאת באמצעות עו"ד בלבד.