דרכי התמודדות עם אישומים בעבירות מחשב וסייבר

לאורך השנים לצד ההתפתחות המהירה של הטכנולוגיה, הפכו עבירות מחשב לאתגר משמעותי. האישומים בגין עבירות סייבר ועבירות מחשב כוללים בתוכם מגוון מקרים רחב, לרבות גניבת מידע, קריפטו, חדירה למערכות מחשב ועוד. חשוב להתמודד מול עבירות מסוג זה בצורה מקצועית לצד אישומים מסוג זה, שכן, נדרשת הבנה מעמיקה במשפט וטכנולוגיה. מהן העבירות הללו ומהם האתגרים המשפטיים? כיצד ניתן להמודד עם האישומים?

מהן עבירות מחשב וסייבר?

עבירות מחשב מוגדרות בחוק כפעולות שאינן חוקיות המתבצעות על ידי מחשבים או מערכות טכנולוגיות אחרות לצד פגיעה בזכויות קנייניות / פרטיות, או אינטרסים כלכליים / ציבוריים. מדובר על עבירות הנעות בין פגיעות מינוריות בזכויות אישיות, לבין עבירות רחבות היקף המערבות גורמים רבים ומורכבות טכנולוגית גבוהה. עבירות מחשב לרוב מאופיינות בטשטוש גבולות גיאוגרפיים לצד יכולת פגיעה משמעותית במידע, מערכות ותשתיות.

סעיף 4 לחוק המחשבים

סעיף 4 בחוק המחשבים, תשנ"ה-1995 אומר – "חדירה לחומר מחשב שלא כדין: החודר שלא כדין לחומר מחשב הנמצא במחשב, דינו – מאסר שלוש שנים; לענין זה, "חדירה לחומר מחשב" – חדירה באמצעות התקשרות או התחברות עם מחשב, או על ידי הפעלתו, אך למעט חדירה לחומר מחשב שהיא האזנה לפי חוק האזנת סתר, התשל"ט-1979."

סעיף זה מסביר כי חדירה לחומר מחשב מוגדרת כניסיון להשיג גישה למערכות מחשב או גישה למידע ללא כל הרשאה מפורשת. זוהי בין העבירות המרכזיות ביותר הכוללת פעולות כמו גישה למאגרי מידע פרטיים או ממשלתיים, חדירה למערכות מידע עסקיות או אישיות, פריצה לרשתות מחשב של חברות, מוסדות פרטיים או ציבוריים. חוק זה בא להגן על זכויות בעלי המערכות והמידע לצד שמירה על קניין רוחני, פרטיות וביטחון טכנולוגי.

דוגמאות לעבירות מחשב וסייבר

  • חדירה שאינה מורשית למערכות מחשב – ככל ואין הרשאה, חדירה למערכת מחשב מהווה עבירה משמעותית בדיני מחשב. מדובר על ניסיון להשגת גישה למערכות טכנולוגיות ו/או מידע שלא כדין, לעיתים אף לצורך ריגול תעשייתי, גניבה של נתונים רגישים או גרימת נזק מכוון למערכת.
  • גניבת מידע אישי או עסקי – עבירות מחשב כוללות גניבה ושימוש לרעה במידע מסחרי או פרטי ללא קבלת הסכמה של הבעלים. המידע הנגנב עשוי לשמש לצורכי מכירה בלתי חוקית, סחיטה או פגיעה כלכלית במתחרים.
  • הפצת וירוסים ורוגלות (תוכנות זדוניות) – הפצה של וירוסים ורוגלות (תוכנות זדוניות) נועדה לפגוע במערכות מחשב, להשיג עליהן שליטה או אפילו לגנוב מידע רגיש. מדובר על עבירה שיכולה להיות חלק מפעולות נרחבות של פגיעה בתשתיות תאגידיות או לאומיות.
  • הונאות קריפטו ושימוש במטבעות דיגיטליים – בשנים האחרונות, עבירות סייבר בתחום המטבעות הדיגיטליים הפכו לנפוצות מאוד. מדובר על הונאות פיננסיות אשר נעשה בהן שימוש בקריפטו, כמו למשל הונאת ICOs, גניבת ארנקים דיגיטליים והלבנת כספים על ידי שימוש במטבעות קריפטוגרפיים. העבירות הללו לעיתים מערבות חקירות בינלאומיות בשל אופיים המבוזר של המטבעות הדיגיטליים, אלו הן הונאות קריפטו.

עבירות מחשב וסייבר

מורכבותן של עבירות מחשב וסייבר

לעבירות מחשב יש כמה וכמה מאפיינים הייחודיים להן, ההופכים אותן ליותר מורכבות ביחס ל"עבירות מסורתיות":

רמת הממד הטכנולוגי

לעיתים מערבות עבירות מחשב טכנולוגיות מתקדמות, מערכות אבטחת מידע מהשורה הראשונה ורשתות מחשוב. לכן, נדרשת הבנה מעמיקה של תחומים כמו אבטחת סייבר (זיהוי פרצות אבטחה וניצול שלהן), כריית נתונים (גניבה / שימוש שאינו חוקי במידע על ידי שימוש בטכניקות טכנולוגיות מתקדמות), פיתוח תוכנה והנדסה הפוכה (בחינת קוד תוכנה על מנת לזהות עבירות כמו הפצת רוגלות / וירוסים).

השפעה חוצת גבולות

בשל האופי הדיגיטלי של עבירות סייבר, העבירות הללו אינן מוגבלות לגבולות טריטוריאליים, כלומר, פעולה אשר מבוצעת ממדינה אחת גם עשויה להשפיע על ארגונים / אנשים במדינות אחרות. לעיתים עולה צורך בשיתוף פעולה בין רשויות אכיפה ממדינות שונות, לרבות הסכמי הסגרה ושימוש במנגנוני משפט חוצי גבולות. כל מדינה עשויה להחיל מגוון רגולציות על עבירות מחשב, מה שמקשה על יישום אחיד של הדין.

פגיעות רחבות היקף

בניגוד לעבירות יותר מסורתיות, עבירות מחשב עשויות לגרום לנזקים מאוד נרחבים תוך זמן מאוד קצר. הן עלולות לשבש תשתיות חשובות כמו מים, חשמל ותחבורה. פריצות למאגרי מידע עסקיים עשויות לגרום להפסדים כלכליים גדולים מאוד ובמקרים מסויימים אף להרס של חברות. דליפת מידע פרטי, כמו למשל נתונים פיננסיים / רפואיים פוגעת בצורה ישירה במליוני אנשים ועשויה להוביל אף לסחיטות, הונאות ועוגמת נפש.

אתגרים משפטיים בעבירות סייבר ומחשב

עבירות המחשב מציבות בפני מערכת המשפט לא מעט אתגרים ייחודיים, בעיקר בשל השילוב בין השלכות חוצות גבולות לבין טכנולוגיה מתקדמת, לצד חפיפה עם עבירות כלכליות אחרות. מהם האתגרים העיקריים?

  1. סוגיות טכנולוגיות מתקדמות – לעיתים עבירות מחשב וסייבר מתבצעות על ידי שימוש בטכנולוגיות חדשות, כלים דיגיטליים מתוחכמים ומערכות מורכבות.
  2. ניתוח ראיות – בחינה של נתונים ממחשבים, רשתות ושרתים, מחייבת ידוע מקצועי לצד שיתוף פעולה עם המומחים הנדרשים לכך.
  3. הבנה של שיטות פעולה מתקדמות – כמו תקיפות כופר או למשל שימוש ברשתות אנונימיות, הדורשות מצד גורמי האכיפה מומחיות ייחודית.
  4. לא מעט חקירות דורשות שיתוף פעולה בין רשויות ממדינות שונות, מה שעשוי לסבך עוד יותר את התהליך המשפטי, ובהתאם לכך מאריך את משך הזמן הנדרש לטיפול בעבירה.
  5. משום שכל מדינה מחילה דיני מחשב ייחודיים, ולעיתים עולה הצורך ליישב סתירות בין חוקים בין מדינות זרות לחוקים מקומיים, נוצרות מחלוקות רגולטוריות.
  6. ישנם מקרים רבים בהן ישנה חפיפה עם עבירות צווארון לבן, דוגמת הון שחור – שימוש במערכות מתוחכמות נועד להסתיר כספים שאינם חוקיים או להעבירם בין מדינות.

זקוקים לייעוץ משפטי מקצועי? זקוקים לייעוץ? אתם לא לבד!

הנאשמים בעבירות מחשב מתמודדים עם מורכבות המערכת המשפטית הדורשת הבנה מעמיקה של רגולציה בינלאומית, תחומי טכנולוגיה והמשפט הפלילי. כמו כן, אלו הן עבירות המעוגנות בחוק המחשבים ובחוקים נוספים משלימים והן מציבות אתגרים הדורשים מענה מותאם ומקצועי יותר. ישנם מקרים בהם עולה חשד להון שחור, ניתן על ידי הליך גילוי מרצון לפעול להסדרת המצב המשפטי. הואשמתם? זקוקים לייעוץ מקצועי? עורך דין צווארון לבן מקצועי יוכל לספק לכם הכנה לחקירות, התמודדות מול הרשויות ומתן מידע אודות ההשלכות הפוטנציאליות, לצד ליווי מלא לאורך כל הדרך – משרד אייזנברג, שנער ושות' איתכם לאורך כל הדרך.

אולי יעניין אותך?

מקצועיות

 לצוות המשרד ידע נרחב במשפט פלילי-כלכלי, וכן ידע חשבונאי המעניק לו יתרון בניהול תיקי פשיעה כלכלית ועבירות פיסקליות. ההליך הפלילי וההליך האזרחי-מנהלי, הינם הליכים מקבילים, המהווים חלק ממדיניות "אכיפה כלכלית משולבת" של הרשויות. מדיניות זו פועלת כנגד החשוד  במישור  הפלילי, תוך שימוש באמצעי תפיסה וחילוט מכוח חוק איסור הלבנת הון, כמו גם במישור האזרחי, באמצעות שומת מס ערך מוסף, שומת מס הכנסה, שימוש בהליכי סעיף 194 לפקודת מס הכנסה, המקנה לפקיד השומה סמכות נרחבת לתפיסת רכוש, והכל, במטרה להפעיל לחץ מירבי על החשוד.

יתרונו של המשרד בא לידי ביטוי ביתר שאת מול מדיניות האכיפה המשולבת. כאשר הנסיבות מתאימות, ניתן להגיע להסדר עם כלל הרשויות במקביל, ולא להשאיר את הלקוח חשוף לשומות מס מופרכות, אשר במקרים רבים תוצאותיהן, עבור הלקוח, קשות אף מן ההליך הפלילי עצמו.

עמידה בלתי מתפשרת על זכויות הלקוח

המשרד חרט על דגלו עמידה בלתי מתפשרת על זכויות הלקוח, הן כחשוד, החל משלב המעצר והחיפוש הראשוני, הנערכים בדרך כלל בשעות הבוקר המוקדמות, ובמהלך כל החקירה. במקביל, מגבש צוות המשרד אסטרטגיה וקו הגנה צופה פני עתיד, יחד עם הקפדה יתרה על פרטיות הלקוח, באמצעות צווי איסור פרסום וניהול המשבר מול אמצעי התקשורת.

לרבים מלקוחות המשרד יהיה זה המפגש הראשון עם עוצמתן של רשויות האכיפה השונות, ומעבר למענה המשפטי, הם זקוקים לאוזן קשבת ובעיקר לוודאות. הליווי הצמוד, בעיקר בשלבים הראשונים, נועד בראש ובראשונה  לספק הגנה משפטית מצטיינת , אולם חשובה לא פחות מכך היא העמידה האיתנה לצידו של הלקוח, והענקת תמיכה ומעטפת צמודה, בכל מקום ובכל זמן. איכותם על עורכי הדין באייזנברג שנער ושות', המתבטאת  בין היתר, בהקפדה על הכנה מדוקדקת של הלקוחות לפני כל חקירה,  עד אשר מתברר לא פעם כי החקירה עצמה דומה מאוד לסימולציות שנערכו קודם לכן במשרד. פרקטיקה משפטית ומקצועית זו הנהוגה באייזנברג שנער ושות', היא זו שגם מפחיתה משמעותית את תחושת אי הוודאות אצל הלקוחות ומקלה עליהם את ההתמודדות עם המצב שאליו נקלעו.

לצד ההגנה המשפטית - סיוע בניהול המשבר

מטבע הדברים, החברות והתאגידים, אשר מנהליהן ובעליהן הם למעשה לקוחות המשרד, נמצאים אף הם תחת מגבלות. פעמים רבות החקירה הפלילית כנגד חשוד תסתיים ללא הגשת כתב אישום, אולם החברה שבבעלותו תתקשה לצלוח את המשבר התזרימי כתוצאה מתפיסות הרכוש הדרקוניות, חסימת חשבונות הבנק של החברה, הקפאת תקבולים אצל לקוחותיה, תפיסה וחילוט של כלי רכב. ולכך נוספת  גם מהלומה לתדמיתה של החברה.

משרד אייזנברג שנער ושות רואה בנדבך זה כמהותי בניהול המשבר, כאשר מטרתו  היא  לשמור על החברה ולהשיב את פעילותה לסדרה במהירות האפשרית – שחרור רכוש תפוס, שחרור חשבונות בנק ותקבולים מעוקלים, תקשורת רצופה עם לקוחות החברה החשודה, אשר מעדיפים לעיתים להתקשר עם ספק אחר. היעד הוא לייצב את  החברה, עד לחזרתה לפעילות רגילה, ככל שניתן.