גילוי מרצון ומטבעות הקריפטו

גילוי מרצון הוא הליך תחום בזמן שבו נישומים מקבלים הזדמנות לדווח על הכנסות ונכסים קודמים שטרם דווחו, בתמורה להימנעות מנקיטה בהליכים פליליים כנגדם.

בחודש אפריל 2024 הצהירה רשות המיסים על כוונתה לפצוח במבצע גילוי מרצון ומטבעות הקריפטו, שפותח לראשונה את הדלת בפני אזרחים ישראליים לדווח על רווחים שצברו ממסחר במטבעות מבוזרים ושלא נכללו בדיווחיהם הקודמים.

כולנו נדרשים לדווח על הכנסותינו כחוק ומבינים שאי דיווח, פירושו עבירה פלילית שבצידה ענישה.

הדברים הללו מתייחסים גם להכנסות ממטבעות קריפטוגרפיים שבנסיבות כאלו ואחרות לא דווחו מעולם ועל כן נחשבים לפי שעה ככסף שחור.

במטרה לאפשר לנישומים להסדיר את הדיווח ובמקביל להזרים לקופת המדינה כספים חסרים בשעת משבר לאומי קשה, מפעילה כעת המדינה מחדש את נוהל גילוי מרצון ומטבעות הקריפטו, באמצעותו יחידים וארגונים יוכלו להצהיר בדיעבד על הכנסות בלתי מדווחות, לשלם את חבות המס שתחושב בגינם ובכך להימנע מהליכים פליליים.

 

הליך גילוי מרצון ומטבעות הקריפטו לשנת 2024

בחודש מאי 2024 אישרה היועצת המשפטית לממשלה לפרסם נוהל גילוי מרצון חדש, שייפתח בתוך מספר שבועות ויימשך עד לסוף שנת 2025.

להצהרתה, זהו הנוהל האחרון שיפורסם ולא יחודש בעתיד, כך שייתכן וזוהי הזדמנות אחרונה בהחלט לנישומים להתגונן מפני אישומים עתידיים בעבירות הלבנת הון, לעגן את ההכנסות הצבורות ממסחר קריפטוגרפי ו"ליישר קו" מול הרשויות.

הנוהל האחרון שהופעל התרחש עד לסוף שנת 2019. אמנם פרטי הנוהל החדשים טרם פורסמו, אך גם הפעם ידוע שהוא יופעל במסלול אנונימי כאחת מאפשרויות הדיווח.

המסלול האנונימי בהליכי גילוי מרצון ומטבעות הקריפטו, מאפשר לדווח על ההכנסות מבלי להזדהות, כך שהחשיפה תתרחש רק בתום הסכמה עקרונית לגבי חבות המס שתחושב.

יחד עם זאת, כאן המקום לציין כי איש איננו חסין לחלוטין מפני הליכים פליליים, כך שבמקרים חמורים בהם הושמטו הכנסות משמעותיות, חשוב לצאת לתהליך יחד עם עורך דין קריפטו מומחה.

 

הקשר בין גילוי מרצון ומטבעות הקריפטו

כל אירוע של מכירה או המרת מטבעות קריפטוגרפיים נחשב לאירוע מס החייב בדיווח ובתשלום מס וזאת ללא קשר לשאלה האם הפעולה עברה דרך חשבון הבנק הפרטי של המשקיע.

למעשה, גם משקיעים שסחרו בקריפטו מבלי שהמירו את המטבעות שברשותם לכסף רגיל ובכך הגדילו את שווי תיק ההשקעות שלהם, חייבים בתשלום מס רווחי הון בשיעור 25% מההכנסות השנתיות.

רשות המיסים שמעוניינת כעת לעודד נישומים לתרגם את רווחי ההשקעות במטבעות מבוזרים להכנסות לגיטימיות, נכונה להתוודע אליהן בתהליך גילוי מרצון ומטבעות הקריפטו בתמורה למתן חסינות מהעמדה לדין פלילי.

אינטרס זה תואם את השינויים בעולם המסחר המקוון שהתרחשו מאז פריצת הביטקוין ושהיה אבן הדרך לפיתוח תעשיית הבלוקצ'יין.

 

גילוי מרצון ומטבעות הקריפטו
גילוי מרצון ומטבעות הקריפטו

 

אז מדוע לא דווחו רווחי הקריפטו עד כה?

ככל שצבר הביטקוין, ואחריו מטבעות נוספים כמו את'ריום, בינאנס קוין או סולנה מתעניינים חדשים כך הוא הביא לעליית ערכם ומשך לזירת הקריפטו משקיעים רבים. ענף הבלוקצ'יין מתנהל מבחינה מסחרית באופן שונה מזה שמנוהל בניירות ערך או מט"ח. אלו הם מטבעות מבוזרים, כלומר שמיוצרים על ידי אלגוריתם משוכלל ללא פיקוח על תהליך היצירה והכרייה.

הקריפטו קיים רק על בסיס בלוקצ'יין – מעין ספר לרישום עסקאות ברשת, המחובר לארנק קריפטו אישי ומוצפן למשתמש, בלתי נגיש וחשוף לעיניהם של בנקים ורשויות.

כתוצאה מהאנונימיות הטיפוסית למסחר בקריפטו, מתקשים הגופים המסורתיים להתמודד עם הענף, על אף שידוע להם כי לצד סוחרים ומשקיעים לגיטימיים ישנו פתח ברור לביצוע עסקאות בלתי כשרות.

מאחר שהתחום כולו טרם חווה אסדרה, סוחרים לא יכלו לממש רווחים ולהעביר אותם בפועל לבנק, מה שמנע מהם להצהיר על ההון שברשותם שעה שהחוק רואה בכך כעבריינות מס.

 

כיצד צפוי להתרחש נוהל גילוי מרצון ומטבעות הקריפטו?

תנאים מקדימים

  • אזרחים ישראליים שגילם מעל 18
  • שלא פתוחה כנגדם חקירה סמויה או גלויה
  • ככל שמקור הכסף הראשוני להשקעות קריפטו היה לגיטימי (כלומר, תצטרכו להצביע על מקור הכסף ששימש אתכם להשקעה המקורית)
  • הבקשה איננה קשורה למידע מרשות שלטונית אחרת/ שהגיע מפרוטוקולים ומסמכים בהליכים אחרים שמתנהלים בערכאה שיפוטית בארץ או בחו"ל/ אינה מתייחסת להכנסות מפעילות בלתי חוקית
  • המבקש טרם מימש את זכותו לגילוי מרצון (ניתן לגשת שוב בנסיבות מיוחדות בלבד)
  • הבקשה לגילוי מרצון תידחה אם איננה מניבה תשלום מס משמעותי
  • חסינות מהליכים פליליים תחול רק על מידע שנמסר בבקשה עצמה

 

התהליך בפועל

טופס הבקשה שיפורסם למילוי באתר רשות המיסים, מוכרח להיות מלא ומפורט, בצירוף כל המסמכים המעידים על הכנסות ורווחים ביחס לשנות הדיווח.

הבקשה, אם תתקבל, תועבר לחוקר בכיר ברשות המיסים וממנו תועבר בתום אישור לפקיד השומה לחישוב אומדן המס לתשלום.

המבקש יקבל לידיו הודעה על חבות המס והמועד לתשלום.

יש מקרים בהם ניתן לנהל על כך משא ומתן מול רשות המיסים ועד לגיבוש ההסכם, לרבות מקרים שבהם קיימת שאלה לגבי התייחסות לשנות מס ספציפיות או לסוגים מסוימים של הכנסות.

 

גילוי מרצון למשקיעי קריפטו: תנו לנו להביא אתכם לחוף מבטחים

אמנם כל נישום רשאי לנהל לבדו את התהליך ללא ייצוג, אך בשל העדר הפיקוח והאסדרה, חוקיות המיסוי המורכבת שמתייחסת למסחר קריפטוגרפי וגם העדר הפרטים המלאים לפי שעה על הנוהל החדש לשנת 2024, אנו ממליצים לפנות להתייעצות משפטית מקדימה ולשקול את דרכי הפעולה העתידיות שלכם.

משרדנו מהווה עורך דין צווארון לבן מומחה, בקיא ועתיר ניסיון בתחומי המס וקשת העבירות הכלכליות, לרבות מומחיות ייחודית בתחום הקריפטו.

אם אתם שוקלים לגשת להליך גילוי מרצון, לכשייפתח המבצע, פנו אלינו להתייעצות בלתי מחייבת בנושא.

 

שאלות ותשובות

האם גילוי מרצון מבטיח לי חיסיון מוחלט?

טרם פורסמו תנאי הנוהל החדש, אך נראה שיכלול חיסיון מלא והגנה פלילית במסלול האנונימי.

 

האם אפשר לממש רווחי קריפטו כבר עכשיו ולהימנע מהדיווח עליהם בגילוי מרצון?

מטבעות מבוזרים אינם נחשבים לכסף אלא לנכס ולכן המימוש שלהם מחייב בתשלום 25% מס רווחי הון.

אין מניעה שתמירו אותם לפיאט, אך ישנם בנקים רבים שעדיין מסרבים לקבל את הכספים הללו.

ההליך המתוכנן לגילוי מרצון יאפשר לכם להפקיד ישירות לרשות המיסים את החבות גם מבלי שתממשו את הרווחים קודם לכן, אך מומלץ קודם לפנות אלינו כדי לתכנן צעדיכם בחכמה.

אולי יעניין אותך?

מקצועיות

 לצוות המשרד ידע נרחב במשפט פלילי-כלכלי, וכן ידע חשבונאי המעניק לו יתרון בניהול תיקי פשיעה כלכלית ועבירות פיסקליות. ההליך הפלילי וההליך האזרחי-מנהלי, הינם הליכים מקבילים, המהווים חלק ממדיניות "אכיפה כלכלית משולבת" של הרשויות. מדיניות זו פועלת כנגד החשוד  במישור  הפלילי, תוך שימוש באמצעי תפיסה וחילוט מכוח חוק איסור הלבנת הון, כמו גם במישור האזרחי, באמצעות שומת מס ערך מוסף, שומת מס הכנסה, שימוש בהליכי סעיף 194 לפקודת מס הכנסה, המקנה לפקיד השומה סמכות נרחבת לתפיסת רכוש, והכל, במטרה להפעיל לחץ מירבי על החשוד.

יתרונו של המשרד בא לידי ביטוי ביתר שאת מול מדיניות האכיפה המשולבת. כאשר הנסיבות מתאימות, ניתן להגיע להסדר עם כלל הרשויות במקביל, ולא להשאיר את הלקוח חשוף לשומות מס מופרכות, אשר במקרים רבים תוצאותיהן, עבור הלקוח, קשות אף מן ההליך הפלילי עצמו.

עמידה בלתי מתפשרת על זכויות הלקוח

המשרד חרט על דגלו עמידה בלתי מתפשרת על זכויות הלקוח, הן כחשוד, החל משלב המעצר והחיפוש הראשוני, הנערכים בדרך כלל בשעות הבוקר המוקדמות, ובמהלך כל החקירה. במקביל, מגבש צוות המשרד אסטרטגיה וקו הגנה צופה פני עתיד, יחד עם הקפדה יתרה על פרטיות הלקוח, באמצעות צווי איסור פרסום וניהול המשבר מול אמצעי התקשורת.

לרבים מלקוחות המשרד יהיה זה המפגש הראשון עם עוצמתן של רשויות האכיפה השונות, ומעבר למענה המשפטי, הם זקוקים לאוזן קשבת ובעיקר לוודאות. הליווי הצמוד, בעיקר בשלבים הראשונים, נועד בראש ובראשונה  לספק הגנה משפטית מצטיינת , אולם חשובה לא פחות מכך היא העמידה האיתנה לצידו של הלקוח, והענקת תמיכה ומעטפת צמודה, בכל מקום ובכל זמן. איכותם על עורכי הדין באייזנברג שנער ושות', המתבטאת  בין היתר, בהקפדה על הכנה מדוקדקת של הלקוחות לפני כל חקירה,  עד אשר מתברר לא פעם כי החקירה עצמה דומה מאוד לסימולציות שנערכו קודם לכן במשרד. פרקטיקה משפטית ומקצועית זו הנהוגה באייזנברג שנער ושות', היא זו שגם מפחיתה משמעותית את תחושת אי הוודאות אצל הלקוחות ומקלה עליהם את ההתמודדות עם המצב שאליו נקלעו.

לצד ההגנה המשפטית - סיוע בניהול המשבר

מטבע הדברים, החברות והתאגידים, אשר מנהליהן ובעליהן הם למעשה לקוחות המשרד, נמצאים אף הם תחת מגבלות. פעמים רבות החקירה הפלילית כנגד חשוד תסתיים ללא הגשת כתב אישום, אולם החברה שבבעלותו תתקשה לצלוח את המשבר התזרימי כתוצאה מתפיסות הרכוש הדרקוניות, חסימת חשבונות הבנק של החברה, הקפאת תקבולים אצל לקוחותיה, תפיסה וחילוט של כלי רכב. ולכך נוספת  גם מהלומה לתדמיתה של החברה.

משרד אייזנברג שנער ושות רואה בנדבך זה כמהותי בניהול המשבר, כאשר מטרתו  היא  לשמור על החברה ולהשיב את פעילותה לסדרה במהירות האפשרית – שחרור רכוש תפוס, שחרור חשבונות בנק ותקבולים מעוקלים, תקשורת רצופה עם לקוחות החברה החשודה, אשר מעדיפים לעיתים להתקשר עם ספק אחר. היעד הוא לייצב את  החברה, עד לחזרתה לפעילות רגילה, ככל שניתן.