עבירות כלכליות הן פעולות אסורות על פי החוקים הכלכליים והפיננסיים או שאינן עומדות כראוי בהגבלים והיתרים מסוימים שנקבעו בהם.
ניתן לראות בעבירות כלכליות רבות כעבירות צווארון לבן, שכן הן מתייחסות לעבירות מס, רכוש, הלבנת הון ועבירות מתחום טוהר המידות כמו שוחד ומרמה.
ביצעתם עבירה כלכלית? יתכן שכבר חוקרים אתכם
ככל שמערכת פיננסית מסוימת, לרבות שלטונות המס, חושדת בביצוע עבירה מסוימת (גם בעקבות הלשנה), היא תפתח בחקירה סמויה או גלויה.
בעוד שחקירה גלויה תזמן אתכם למשרדי הרשות החוקרת כך שאתם מודעים אליה ויכולים להתכונן לקראתה, החקירה הסמויה נעשית שלא בידיעתכם ואוספת תיעוד לעבירה בה נחשדתם.
בסיום איסוף הראיות, החקירה תהפוך גלויה ועלולה לכלול בשלב זה מעצר, חיפוש ואף תפיסת רכוש.
בכל שלב בדרך ובכל חשד שעולה כלפיכם, שמורה לכם הזכות להיות מיוצגים אצל עורך דין צווארון לבן המתמחה בעבירות כלכליות ועבירות מס.
ייצוג זה יאפשר לכם להבין כיצד להתנהל בחקירה מבלי להוביל להפללה עצמית וכיצד להתמודד עם התיק והעבירה המיוחסת לכם לאחר מכן, באמצעות כלים משפטיים שונים.
יש מקרים שבהם אפשר להגיע לפשרה מסוימת שתמנע את הגשת כתב האישום (למשל כופר מס) בעוד שבמקרים אחרים ניתן יהיה לחתור לעסקה בה העונש יופחת.
מדיווח כוזב ועד שוחד: סוגים אפשריים של עבירות כלכליות
התקשורת מפרסמת מעת לעת מקרים שמושכים את העין הציבורית, כמו פרשת העלמת המיסים של בר רפאלי או של הזמר קובי פרץ.
בפועל, מנעד הפשיעה הכלכלית רחב בהרבה מעבירות המס לבדן, כאשר תיקים רבים שמנוהלים ברשויות אינם מתפרסמים כלל.
חלקם עוסקים בניסיון להסוות פעולות בלתי כשרות, אחרים מתייחסים לניצול של עמדת כוח מסוימת וישנם גם תיקים ובהם שילוב של מספר מרשים של עבירות כלכליות.
עבירות הלבנת הון
עבירות אלה מתייחסות לנטילת כספים ורכוש שהושגו באופן בלתי חוקי, בדרך כלל בנסיבות פליליות, אותם צריך כעת להסוות בתוך תהליך לגיטימי במערכת הפיננסית, על מנת להפוך את הכסף לחוקי.
עבירות מס
פעולות שבתוכן קיים אלמנט של הסתרה, תחבולה או תחכום המאפשר להשתמט מתשלומי המיסים או לצמצם את חבויות התשלום למס הכנסה ומע"מ בדרך בלתי חוקית.
עבירות רכוש
עבירות שבהן מתבצע שימוש לא חוקי ברכוש מסוים, כמו למשל השימוש בו לביצוע עבירה פלילית, מעילה כספית, זיוף של שטרות, מטבעות או פנקסי המחאות ועוד.
עבירות שוחד
מתן דבר מה בעל ערך, במטרה להשפיע על פעולות והחלטות שגוף מוסמך או אדם בעל סמכות אחראי להן.
עבירות אלה משויכות ברובן למחזיקי משרות ציבוריות וממשלתיות.
עבירות מרמה והונאה
פעולות שמציגות מצג שווא במטרה להפיק מכך רווח כספי או אישי.
הונאה יכולה להתרחש כנגד אדם פרטי, גופי ביטוח, מסחר, פיננסים, בקרב תאגידים ועוד.
עבירות כלכליות נוספות
רוב העבירות הכלכליות אמנם בעלות היבטים פיננסיים מובהקים, אך יש מקרים שבהם העבירה מתרחשת למטרה אחרת:
- סחיטה – ניסיון להשיג רווח או דבר מה שהוא, על ידי הפעלת כפייה או שימוש באיומים שונים.
- סייבר – פעולות דיגיטליות שמטרתן יכולה להיות גם השפעה עסקית, חברתית, ציבורית או פוליטית.
- התחזות – שימוש בזהות של אדם אחר כדי להשיג מעמד, מקום עבודה, לנהל זוגיות, לברוח מהארץ ועוד.
מהו העונש הצפוי בעבירות כלכליות?
בשל המנעד הרחב של עבירות אלה, הסוגים האפשריים, שיטות הפעולה וכמובן הרווח בצד הנזק מכל מעשה, העונש נע מקנס מנהלי שמיוחס בדרך כלל לעבירות מס טכניות כמו אי הגשת דוח במועד למס הכנסה ועד לעונשי מאסר ממושכים ביותר, לצד סנקציות נוספות כמו קנסות כבדים, מאסר מותנה, חילוט רכוש וכמובן רישום פלילי שמכתים את המוניטין האישי.
חשיבותו של עורך דין צווארון לבן מיומן
על אף שחוקים שמשתייכים לפשיעה כלכלית משרטטים בקווים ברורים את המותר והאסור, לעתים מתרחשת בתוכם פרשנות אחרת ואף חלה טעות בהבנת חוקים מסוימים.
מכיוון שאי הבנה או אי ידיעת החוק אינה פוטרת מעונש, חשוב שתפעלו בכלים הטובים ביותר להפחתת הענישה ולעתים גם לסגירת התיק כלפיכם מבלי להגיש בו כתב אישום.
זהו המקום שבו עורך דין מיומן בתחום העבירות הכלכליות יוכל לסייע לכם.
בין אם מתנהלת נגדכם חקירה ובין אם הוגש כלפיכם כתב אישום, זוהי זכותכם לייצוג משפטי מעולה בכל שלב, שמונע טעויות מסוכנות, אמירות ופעולות שעלולות לפגוע בכם לאורך ניהול התיק.
ייצוג משפטי ללא פשרות
משרד עורכי הדין אייזנברג – שנער הנמנה עם המשרדים המומחים בישראל בתחום העבירות הכלכליות והצווארון הלבן, יסייע לכם להתמודד עם המיוחס לכם בדרך הטובה ביותר.
משרדנו מלווה ומייצג חשודים ונאשמים גם בהליכי שימוע, הסדרי טיעון, חילוט הסכמי כופר ושחרור ממעצר ומשמש ככתובת מקצועית גם מול רשויות המס לאחר פסילת ספרים והטלת עיצומים, עורך דין קריפטו, עורך דין ניירות ערך וסנגור בקרב אנשי ציבור.
לתיאום פגישת ייעוץ, הכנה לחקירה וקבלת ייצוג משפטי בלתי מתפשר, צרו עמנו קשר כבר עכשיו.
מה נחשב בחוק לעבירה כלכלית?
כל פעולה פיננסית שכוללת בתוכה ניצול, הטעיה, רמאות, הונאה או מניפולציה תיחשב לעבירה שכזו, גם כאשר מדובר בתחום שנקשר לסוגיה פיננסית באופן עקיף ושמבוצע כלפי גוף מסחרי או תאגידי (כלומר לא כנגד אדם אחד ויחיד).
האם גם מעילה בכספי העסק נחשבת לעבירה כלכלית?
בהחלט. ועם זאת, הדין הפלילי חל מעילה כספית רק כאשר מדובר בסכום שערכו 1,000 שקלים ויותר.
אם המעילה הייתה בסכום נמוך יותר, יש לערוך שימוע לעובד כחוק וניתן לעתור נגדו בנושא לבית הדין לעבודה (הליך אזרחי).
כיצד ניתן להימנע מעבירות כלכליות?
על מנת להימנע ככל הניתן מעבירות כלכליות, רצוי ואף מומלץ לשמור על תיעוד מדויק ומסודר של כלל ההכנסות וההוצאות לצד הקפדה על רישום נכון של עסקאות וכמובן, לפעול בהתאם לחוקי המס. במקרים בהם יש ספקות לגבי חוקיות הפעולות, מומלץ לשקול תהליך גילוי מרצון על הכנסות שאינן מדווחות ובכך להימנע מהשלכות חמורות של עבירות כלכליות.