הון שחור / כסף שחור

הון שחור / כסף שחור הם מושגים חשובים מאוד בתחום הכלכלה והמשפט. המושגים הללו מייצגים כספים שאינם חוקיים שלא דווחו לרשויות המס. שימוש בכסף שחור נוגע למספר פעולות לרבות עסקים בלתי חוקיים, העלמות מס והכנסות שלא נרשמו בפנקסים. ההתמודדות עם תופעת הכסף השחור במדינת ישראל הפכה לתופעה מוכרת – ישנם חוקים שנכנסו לתוקף על מנת למגר ככל הניתן את השימוש במזומן לצד שיפור השקיפות הכלכלית. מהן הבעיות הנוגעות לשימוש בכסף שחור? מה אומר החוק? מהי הענישה בגין עבירה זו ומהן אפשרויות הסדרת הכספים הללו כחוק?

 

מה זה הון שחור?

מדובר על כסף שחור שהוסתר מפני הרשויות בשל העובדה שנצברו בדרכים שאינן חוקיות על ידי פעילות חוקית שאינה מדווחת הלכה למעשה, לדוגמה מתנות ממקורות רבים, ירושות ועוד. היעדר דיווח על כסף שחור מהווה עבירה פלילית חמורה, כך למשל שימוש בכספים המניבים פירות אך לא דווחו מהווים גם הם עבירה פלילית, כמו למשל שכר דירה או ריביות. בשנים האחרונות חלו החמרות ואכיפות של התופעה, ענישה קשה יותר במטרה למגר את התופעה במשק ככל הניתן.

כיצד נוצר הון שחור?

כסף שחור נוצר במצבים בהם ישנם כספים המצטברים או מתקבלים בדרכי אי דיווח לרשויות המס. בין המקורות העיקריים להיווצרות הון שחור:

  • העלמות מס: מצבים בהם עסק או אדם פרטי מקבלים כספים (הכנסות) אך יחד עם זאת אינם מדווחים על כך לרשויות המס, כמו למשל על ידי מתן שירותים ללא קבלה, מכירות שאינן חוקיות או אפילו עבודה במזומן.
  • פעילות פלילית: כספים המתקבלים על ידי מקורות שאינם חוקיים, לרבות פשע כלכלי, חסר בסמים או גניבה.
  • עסקים שאינם רשומים: ישנם עסקים אשר לא נרשמים בצורה חוקית ובהתאם לכך מפיקים הכנסות אשר נותרות מחוץ למערכת הכלכלית. ככל ועסק לא מדווח על הכנסותיו הרי שהוא יוצר כסף שחור.

הון שחור - כסף שחור

הבעייתיות עם כסף שחור

הבעייתיות עם הון שחור נוגעת לתוצאה הכלכלית המורכבת אשר נוגעת ממנו. שימוש בו מוביל לפגיעה בתחרות הוגנת, אי-צדק כלפי עסקים חוקיים ואף תורם לבעיות כלכליות חמורות במדינה. כמו כן, כאשר כספים אינם מדווחים, מפסידה המדינה הכנסות ממיסים אשר יכולות היו לשמש עבור שירותים ציבוריים, כמו למשל בריאות וחינוך.

 

חוק לצמצום השימוש במזומן

בשנים האחרונות, חקקה מדינת ישראל חוק לצמצום השימוש במזומן, התשע"ח-2018 (חוק המזומן החדש). מטרת החוק היא לוחמה בשימוש בכסף שחור. חוק המזומן החדש למעשה מגביל את סכומי הכסף בהם ניתן לשלם במזומן בעסקאות שונות ובהתאם לכך גם מטיל קנסות על אלו המפרים אותו, שכן, מדובר על מזומן שלא הושג כדין.

ההנחה הבסיסית העומדת בחוק זה היא העובדה שהקטנת השימוש במזומן תצמצם את היקף הפעילות הכלכלית הבלתי חוקית, כמו למשל העלמת מס, הלבנת הון ומימון פעילות טרור, שכן, ככל ועסקה מתבצעת במזומן הרי שיותר קשה לעקוב אחריה ולבקרה.

כמו כן, לאורך הזמן בוצעו שינויים בחקיקה ותיקונים, לכן רצוי להתעדכן בגרסתו העדכנית של החוק מעת לעת.

 

מהי הענישה בגין הון שחור / כסף שחור?

מדובר על הכנסות שאינן מדווחות כחוק לרשויות המס והן עשויות לנבוע מפעילות שאינה חוקית, כמו למשל עבירות מס, סחר בסמים או כל פעילות חוקית שלא דווחה למס הכנסה (לדוגמה, שכירות או עסקאות מזומן גדולות שלא דווחו). הענישה בגין הון שחור עשויה לכלול סנקציות רבות, כמובן בהתאם לנסיבות המקרה וחומרת העבירה. אלו הן הענישות האפשריות:

  • ביצוע עבודות שירות למען הציבור.
  • עבירות חמורות עשויות להוביל למאסר בפועל.
  • פסילה מכהונה בתפקידים ציבוריים.
  • בהתאם לחומרת העבירה והיקף ההון השחור יקבע גובה הקנס הכספי.
  • שלילת רישיון נהיגה / שלילת רישיון עסק ועוד.

ככל שיהיו העבירות חמורות יותר, הרי שהענישה תהיה חמורה יותר, כמו למשל הלבנת הון בסכומים גדולים. כמו כן, הענישה תהיה חמורה יותר ככל שהיקף ההון השחור גדול יותר. 

 

כיצד ניתן להסדיר כחוק הון שחור?

על מנת להסדיר כחוק כסף שחור, יש לנקוט הליך גילוי מרצון אשר נועד לאפשר לעסקים ולאנשים לחשוף הכנסות שאינן מדווחות לרשויות המס. מדובר בהזדמנות לשקם את המעמד החוקי לצד מניעה של השלכות משפטיות חמורות של העלמת מס. מדובר על הליך המאפשר הכשרת נכסים וכספים שאינם מדווחים במדינת ישראל ומחוצה לה לצד תשלום המס הרלוונטי. ניתן להסתייע בעורך דין הלבנת הון שיוכל לספק לכם הכוונה מקצועית לכל הנוגע בדבר.

 

הסתבכתם עם החוק? דברו עם אנשי מקצוע

במידה ואתם מתמודדים עם מצבים הנוגעים להון שחור (כסף שחור), מומלץ לפנות מוקדם ככל הניתן לסיוע של עורך דין צווארון לבן מקצועי ומנוסה שיוכל לספק עבורכם ייעוץ משפטי לצד סיוע בהליך הסדרת הכספים. עורך הדין יוכל להנחות אתכם בכל הנוגע לזכויות והחובות שלכם וכן גם בסיוע ומציאת פתרונות חוקיים עבור בעיות משפטיות בעניין, שכן, מדובר בנושאים מורכבים המצריכים הבנה מעמיקה וייעוץ מקצועי. על מנת להימנע מענישה והשלכות חמורות, חשוב לפעול בהתאם להנחיות החוק – פנו עוד היום למידע נוסף!

 

שאלות נפוצות

מהם הסיכונים הקשורים לשימוש בכסף שחור?

השימוש בכספים שאינם חוקיים, כדוגמת כספים בשחור, טומן בחובו לא מעט סיכונים המשפיעים הן על הפרט והן על החברה. כסף זה מסכן את הכנסות המדינה כך שהיא מפסידה הכנסות ממיסים ובצורה זו נפגעים גם האזרחים. בנוסף, נפגעים עסקים חוקיים משום שביכולתם של עסקים שאינם מדווחים להציע עלויות נמוכות יותר ע"י חיסכון במיסים, מה שהלכה למעשה מאפשר להם יתרון לא הוגן על פני מתחרים חוקיים. השימוש בכספים אלו עשויים לגרור ענישה פלילית משמעותית לצד קנסות כבדים.

 

מהי חשיבות הפנייה לעו"ד במקרים של בעיות עם הון שחור?

חשוב במקרים מסוג זה לפנות לעו"ד מומחה, שכן זהו צעד קרדינלי, משום שאיש מקצוע רלוונטי מביא עמו ידע מעמיק בכל הנוגע לחוקים ולתקנות הרלוונטיים ובהתאם לכך גם יכול להציע ייעוץ מותאם אישית בהתאם למצבכם. כל ההבדל בין תיקון המצב לבין החמרת המצב בעתיד יכול להיות בסופו של דבר קבלה או אי קבלה של ייעוץ מקצועי והכנה טובה לתהליכים משפטיים פוטנציאליים.

 

כיצד ניתן לזהות כסף שחור בעסק?

מדובר בתהליך המצריך שימת לב לפרטים לצד פעולות העסק. בין הסימנים הבולטים הוא קיום עסקאות במזומן בהיעדר תיעוד מסודר, מצב זה עשוי להעיד על כך שהכספים אינם מדווחים לרשויות המס. כמו כן, גם היעדר רישום של הכנסות בספרים מהווה סימן נוסף, שכן, במידה וישנה אי התאמה בין הפעילות העסקית בפועל לבין ההכנסות המדווחות עולה הצורך לבדוק מה הסיבה.

אולי יעניין אותך?

מקצועיות

 לצוות המשרד ידע נרחב במשפט פלילי-כלכלי, וכן ידע חשבונאי המעניק לו יתרון בניהול תיקי פשיעה כלכלית ועבירות פיסקליות. ההליך הפלילי וההליך האזרחי-מנהלי, הינם הליכים מקבילים, המהווים חלק ממדיניות "אכיפה כלכלית משולבת" של הרשויות. מדיניות זו פועלת כנגד החשוד  במישור  הפלילי, תוך שימוש באמצעי תפיסה וחילוט מכוח חוק איסור הלבנת הון, כמו גם במישור האזרחי, באמצעות שומת מס ערך מוסף, שומת מס הכנסה, שימוש בהליכי סעיף 194 לפקודת מס הכנסה, המקנה לפקיד השומה סמכות נרחבת לתפיסת רכוש, והכל, במטרה להפעיל לחץ מירבי על החשוד.

יתרונו של המשרד בא לידי ביטוי ביתר שאת מול מדיניות האכיפה המשולבת. כאשר הנסיבות מתאימות, ניתן להגיע להסדר עם כלל הרשויות במקביל, ולא להשאיר את הלקוח חשוף לשומות מס מופרכות, אשר במקרים רבים תוצאותיהן, עבור הלקוח, קשות אף מן ההליך הפלילי עצמו.

עמידה בלתי מתפשרת על זכויות הלקוח

המשרד חרט על דגלו עמידה בלתי מתפשרת על זכויות הלקוח, הן כחשוד, החל משלב המעצר והחיפוש הראשוני, הנערכים בדרך כלל בשעות הבוקר המוקדמות, ובמהלך כל החקירה. במקביל, מגבש צוות המשרד אסטרטגיה וקו הגנה צופה פני עתיד, יחד עם הקפדה יתרה על פרטיות הלקוח, באמצעות צווי איסור פרסום וניהול המשבר מול אמצעי התקשורת.

לרבים מלקוחות המשרד יהיה זה המפגש הראשון עם עוצמתן של רשויות האכיפה השונות, ומעבר למענה המשפטי, הם זקוקים לאוזן קשבת ובעיקר לוודאות. הליווי הצמוד, בעיקר בשלבים הראשונים, נועד בראש ובראשונה  לספק הגנה משפטית מצטיינת , אולם חשובה לא פחות מכך היא העמידה האיתנה לצידו של הלקוח, והענקת תמיכה ומעטפת צמודה, בכל מקום ובכל זמן. איכותם על עורכי הדין באייזנברג שנער ושות', המתבטאת  בין היתר, בהקפדה על הכנה מדוקדקת של הלקוחות לפני כל חקירה,  עד אשר מתברר לא פעם כי החקירה עצמה דומה מאוד לסימולציות שנערכו קודם לכן במשרד. פרקטיקה משפטית ומקצועית זו הנהוגה באייזנברג שנער ושות', היא זו שגם מפחיתה משמעותית את תחושת אי הוודאות אצל הלקוחות ומקלה עליהם את ההתמודדות עם המצב שאליו נקלעו.

לצד ההגנה המשפטית - סיוע בניהול המשבר

מטבע הדברים, החברות והתאגידים, אשר מנהליהן ובעליהן הם למעשה לקוחות המשרד, נמצאים אף הם תחת מגבלות. פעמים רבות החקירה הפלילית כנגד חשוד תסתיים ללא הגשת כתב אישום, אולם החברה שבבעלותו תתקשה לצלוח את המשבר התזרימי כתוצאה מתפיסות הרכוש הדרקוניות, חסימת חשבונות הבנק של החברה, הקפאת תקבולים אצל לקוחותיה, תפיסה וחילוט של כלי רכב. ולכך נוספת  גם מהלומה לתדמיתה של החברה.

משרד אייזנברג שנער ושות רואה בנדבך זה כמהותי בניהול המשבר, כאשר מטרתו  היא  לשמור על החברה ולהשיב את פעילותה לסדרה במהירות האפשרית – שחרור רכוש תפוס, שחרור חשבונות בנק ותקבולים מעוקלים, תקשורת רצופה עם לקוחות החברה החשודה, אשר מעדיפים לעיתים להתקשר עם ספק אחר. היעד הוא לייצב את  החברה, עד לחזרתה לפעילות רגילה, ככל שניתן.